Филмът „Зелената книга“ – разказ за сегрегацията, спечели най-важната награда на 91-вите “Оскари”, раздавани от Американската филмова академия – за най-добър игрален филм. За най-престижната от общо 24-те позлатени статуетки се бориха още седем филма, сред които “Рома”, “Черната пантера” и “Черен в клана”, а също и “Бохемска рапсодия”, и “Фаворитката”, както и “Роди се звезда”, и “Вице”. Преценката на журито представлява сериозен удар по Netflix, съобщава Bloomberg.

Продукцията, в който има и българска следа сред актьорския състав – Димитър Маринов, спечели “Оскар” и за оригинален сценарий, а за най-добър адаптиран сценарий беше отличен филмът “Черен в клана”.

На сцената с продуцентите и целия екип на сцената за първи път се качи и български актьор – Димитър Маринов, който играе един от музикантите във филма, носеше в джоба на сакото си българското знаме (на снимката).

Втората церемония без водещ бе с 30 минути по-малко телевизионно време. Още в началото на февруари организаторите предупредиха участниците, че имат на разположение по 90 секунди време, за да благодарят, след което речите им ще бъдат прекъсвани. Това беше използвано на няколко пъти тази вечер.
Най-много награди “Оскар” спечели “Бохемска рапсодия” – за най-добър актьор на Рами Малек, звуков монтаж, звуков мишунг и монтаж. „Черната пантера“ взе три награди, както и „Рома“.

Самото шоу започва с изпълнения на група Queen и Адам Ламбърт – We Will Rock You, слята с We Are The Champions.

Вместо с встъпителна реч церемонията започна с видео, в което се показват избрани моменти от номинираните филми. Тина Фей и Ейми Полър обясниха от сцената, че не са водещи, но ще стоят достатъчно дълго на сцената, за да имат основание медиите да спекулират с това.

Мексиканецът Алфонсо Куарон получи наградата “Оскар” за най-добър режисьор. Той беше отличен за филма “Рома”, определян като полубиографичен, тъй като прозират мотиви за неговото лично израстване в Мексико. “Рома” спечели златна статуетка и в категорията “Най-добра кинематография”, присъждаща се за операторско майсторство, както и в тази за най-добър чуждоезиков филм.

Актрисата Оливия Колман спечели “Оскар” за най-добра главна женска роля във филма “Фаворитката”, в който се превъплъти в ролята на Кралица Анна Стюарт, а актьорът Рами Малек – за най-добра главна мъжка роля във филма “Бохемска рапсодия”, в който изигра легендарния вокалист на “Куин” Фреди Меркюри. Лентата беше отличена и за музиката си – в категориите “Най-добър монтаж на звуковите ефекти” и “Най-добър звуков микс”, както и в категорията “Най-добър филмов монтаж”.
Песента “Shallow” от лентата “Роди се звезда” в изпълнение на Лейди Гага и Брадли Купър спечели златна статуетка в категория “Оригинална песен”.